טיפים להתמודדות עם כאבי גב תחתון

בחירת רופא זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבעיות גב!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

טיפים להתמודדות עם כאבי גב תחתוןאנשים רבים סובלים מכאבי גב תחתון בשלב מסויים בחייהם, שכן מדובר באזור רגיש הממוקם בתחתית עמוד השדרה ונתון תחת עומס רב. כאבים אלו עלולים להתפתח מסיבות שונות, בין אם מדובר בפציעה או מתיחה פתאומית של הגב, או בליקוי כלשהו בעמוד השדרה, כאשר אורח החיים המודרני הכרוך בישיבה מרובה עלול להוות גורם סיכון משמעותי לכך.

כאבי גב תחתון מלווים בסימפטומים שונים המשתנים מאדם לאדם, זאת על סמך מידת חומרתם, כאשר במקרים מסויימים בהם מתרחשת פגיעה קשה, הכאב עלול להתפשט לאזורים הסמוכים לחלקו התחתון של הגב, בין אם מדובר באגן הירכיים, הרגליים או הישבן.

כאמור, ישנן סיבות שונות להופעה של כאבים בגב התחתון, כאשר ישנם מספר גורמי סיכון אשר עשויים לזרז את התופעה וביניהם- השמנת יתר, ישיבה ממושכת, חוסר פעילות גופנית, עישון או הריון.

לעתים מדובר בתופעה המצריכה טיפול רפואי מיידי, זאת כאשר מדובר בחבלה קשה, שבר בגב, התפשטות הכאב לאזורים סמוכים, או כאשר הכאבים נמשכים לאורך זמן. עם זאת, כאשר מדובר בכאבים מינוריים אשר אינם פוגעים בשגרת היום יום , ניתן לטפל בכך באמצעות כמה טיפים פשוטים אשר עשויים לסייע בהתמודדות עם הכאב.

1. להמשיך בפעילות גופנית סדירה

אם בעבר רבים סברו כי במקרים של כאבי גב תחתון יש להימנע כמה שיותר מפעילות גופנית ולנוח במיטה, הרי שכיום ישנה סברה אחרת, שכן פעילות גופנית סדירה ומתונה אף עשויה לעזור בהתמודדות עם הכאב ולחזק את שרירי הגב.

עם זאת, במידה ומדובר באנשים המתאמנים דרך קבע בחדר כושר, יש לשמור על פעילות גופנית מתונה בקצב הדרגתי, ולהימנע מפעילויות ספורטיביות אשר עלולות להוות נזק נוסף לגב, כמו- הרמת משקולות. בדרך כלל פעילויות ספורטיביות כגון- שחייה או יוגה, עשויות לסייע  במיוחד בהפחתת הכאב ושאר התסמינים הנלווים לתופעה.

2. ישיבה ממושכת עלולה להחמיר כאבים בגב התחתון

כאמור, אורח החיים המודרני מאלץ אותנו לבלות זמן רב בישיבה, בין אם בזמן העבודה או כאשר אנו נחים בבית וישובים מול הטלוויזיה. אורח חיים ישבני אף עלול להוות גורם סיכון להתפתחות כאבים בגב התחתון. לכן, גם כאשר אנו נמצאים בעבודה, רצוי לקום מהכיסא אחת לכמה זמן ולהפעיל את שרירי הגוף השונים בין אם באמצעות הליכה מתונה בחדר ולאורך המסדרון או באמצעות מתיחות קלות לשחרור הגב.

3. לשמור על יציבה נכונה

במקרים רבים כאבי גב תחתון נובעים כתוצאה מיציבה לקויה. לכן, יש להקפיד על גב זקוף,גם בעת ישיבה וגם כאשר הגוף נמצא בתנועה. מכיוון שרבים מאתנו יושבים שעות רבות מול המחשב בזמן העבודה, יש להקפיד על יציבה נכונה של הגוף בעת ישיבה ,כאשר כיסא אורטופדי ומותאם עשוי לסייע בכך.

פעילות יתר של שרירי הגב עלולה להחמיר את הכאב ולהביא להתפשטותו, כך שבעת התכופפות או התרוממות רצוי כמה שפחות לאמץ את הגב התחתון ולהיעזר בשרירי הרגליים ככל הניתן. בהקשר לכך,יש להימנע מנעילת עקבים, שכן עקבים גבוהים עלולים להגביר את הלחץ על עמוד השדרה ולפגום ביציבת הגוף. במקום זאת יש לנעול נעליים שטוחות, או בעלות עקב נמוך המספקות תמיכה מאוזנת לכף הרגל.

4. הרגעת האזור הדואב

כאשר כאבי גב תחתון מתפרצים לראשונה, בין אם כתוצאה מפציעה, מתיחה או בעקבות דלקת כלשהי, ניתן לקרר מעט את האזור לצורך הפחתת התסמינים הדלקתיים, זאת בניגוד לחימום הגב שאמנם עשוי להרגיע את השרירים , אך מנגד- מסייע בהתפשטות ההליך הדלקתי. עם זאת, כעבור מספר ימים, ניתן לחמם מעט את האזור באמצעות בקבוק חם או כרית חמה לצורך הרגעת הכאב.

5. שמירה על משקל תקין

אנשים הלוקים בעודף משקל נוטים לפתח כאבי גב תחתון, זאת מאחר ועודף משקל מהווה עומס על עמוד השדרה. שמירה על אורח חיים בריא באמצעות פעילות גופנית  ותזונה בריאה עשוייה לסייע משמעותית בהפחתת כאבי הגב התחתון.

6. שימוש בתרופות ובמשככי כאבים בעת הצורך

לעתים, כאשר הטיפולים הביתיים אינם מסייעים בהתמודדות עם כאבי הגב התחתון, יש להיעזר בתרופות ובמשככי כאבים שונים, זאת על פי המלצת הרופא וביחס למידת הכאב. הטיפול התרופתי המומלץ ביותר לצורך הפחתת הכאבים מתמקד לרוב בתרופות אנטי דלקתיות כמו אדוויל, אספירין או מוטרין, שכן תרופות אלה עשויות להפחית את מידת הכאב ולמגר את התסמינים הדלקתיים הנלווים לו.

אולם, יש לקחת בחשבון כי תרופות אלה עלולות לעורר תופעות לוואי מסויימות. בנוסף, לעתים שילוב של התרופות הללו ביחד עם תרופות אחרות הניתנות דרך קבע, עלול לעורר ליקויים רפואיים נלווים. לכן, יש להתייעץ קודם לכן עם הרופא לצורך קבלת טיפול תרופתי מותאם אשר יסייע ביעילות להפחתת הכאב.

אולי יעניין אותך גם:

מיישרי גב וכתפיים – מהם? ולמי הם יכולים לסייע?

כאבי גב תחתון הם תסמין נפוץ ביותר, המהווה את הגורם השני מבחינת השכיחות שלו לפנייה לרופא המשפחה. כאבי גב תחתון הם כאבים המופיעים בחלק הגב המשתרע מעל קו העכוז ומתחת לקו הצלעות.

כאבים אקוטיים הם כאבים הנמשכים עד שלושה חודשים לכל היותר ואילו כאבים כרוניים הם כאבים הנמשכים לפחות שלושה חודשים.

באופן עקרוני כאבי גב תחתון יכולים להתפתח בכל גיל שהוא ואפילו לפגוע בילדים קטנים, אך מבחינה אפידמיולוגית מדובר על אחת מהסיבות השכיחות ביותר לנכות ותחלואה בקבוצת הגילאים שבין גיל עשרים לגיל שישים.

הגורמים לכאבי גב תחתון

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל לכאבי גב תחתון כשבין היתר מדובר על הגורמים הבאים:

  • פריצת דיסק – פריצת דיסק היא מצב שבו הגרעין הצמיגי שבמרכז הדיסק הבין חולייתי פורץ את השכבות העוטפות אותו וזולג מהן החוצה. במידה והגרעין זולג לכיוון תעלת עמוד השדרה, הוא יכול להפעיל לחץ על שורש עצב ולגרום לכאבי גב תחתון. מצב זה מתרחש כאשר מדובר על דיסק בין חולייתי הממוקם בעמוד השדרה המותני.
  • גידול ממאיר בעמוד השדרה המותני – בדיוק כפי שדיסק בין חולייתי יכול להפעיל לחץ על שורש עצב בעמוד השדרה, כך גם גידול ממאיר יכול להפעיל לחץ על שורש עצב בעמוד השדרה. גורם זה נחשב לנדיר יחסית.
  • שרירים מכווצים או תפוסים – שרירים מכווצים או תפוסים בגב התחתון יכולים להיות תוצאה של פעילות גופנית מאומצת, מתח נפשי רב, חשיפה למזג אוויר קר במיוחד ועוד.
  • דלקת בעמוד השדרה המותני – דלקת בעמוד השדרה המותני יכולה לגרום להתפתחות של בצקת, נפיחות, אודם, חום, כאבי גב תחתון ומוגבלות בתנועתיות של עמוד השדרה. בין היתר מדובר על דלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים זיהומית, דלקת מפרקים שגרונית ועוד.
  • טראומה בגב התחתון – הכוונה במונח טראומה היא לנזק שנגרם באופן פתאומי. בין היתר הכאבים במקרה הזה יכולים להיות תוצאה של נפילה מגובה רב, חבטה אלימה בגב התחתון, פציעת ספורט, תאונת דרכים ועוד.

התסמינים של כאבי גב תחתון

כאבי גב תחתון יכולים להופיע במגוון רחב של דרגות עוצמה, החל מכאבים חלשים מאוד שכמעט ואינם מורגשים וכלה בכאבים חמורים ביותר הפוגעים באופן קשה באיכות החיים של החולים. בנוסף לכך, כפי שציינו הכאבים יכולים להיות אקוטיים או כרוניים וכן הכאבים יכולים להיות ממוקדים ומקומיים או מפושטים. לא אחת הכאבים שמקורם בגב התחתון יכולים להקרין גם לכיוון הירכיים, העכוזים, השוקיים ואף לכפות הרגליים.

במקרים מסוימים בהם המקור לכאבי הגב התחתון בבעיה נוירולוגית, כמו למשל במקרים בהם המקור לכאבים בדיסק הלוחץ על שורש עצב, ייתכנו גם תסמינים נוירולוגיים מסוימים כשבין היתר מדובר על אובדן השליטה על הסוגרים, היחלשות של שרירי הרגליים, שיתוק בשרירי הרגליים, כף רגל שמוטה ועוד.

איבחון כאבי גב תחתון?

האבחון של כאבי גב תחתון מתבצע אצל אורתופד. האבחון מתחיל בתשאול מקיף ויסודי של המטופל בנוגע לאופי הכאבים, בנוגע לאורח חייו, עיסוקו וכן בנוגע להיסטוריה הרפואית שלו. לאחר שהאורתופד אוסף את כל המידע לו הוא זקוק, האבחון ממשיך בבדיקה גופנית של המטופל. במהלך הבדיקה הרופא מחפש תסמינים אחרים שיכולים לסייע לו באבחון הבעיה ומבצע מניפולציות שונות בגופו של המטופל על מנת לנסות ולהבין את הגורם לכאבים.

במידת הצורך ייתכן כי ייעשה שימוש בבדיקות מעבדה לשלילת דלקת זיהומית או דלקת שגרונית למשל וכן לא אחת ישנו צורך לבצע גם בדיקות הדמיה רפואיות כמו למשל בדיקת CT או בדיקת MRI, צילום גב ועוד.

כיצד מטפלים בכאבי גב תחתון?

הטיפול בכאבי גב תחתון הוא בדרך כלל טיפול שמרני הכולל הימנעות ממאמץ מיותר, שמירה על אורח חיים פעיל, חיזוק של שרירי הגב, שימוש בתרופות לשיכוך הכאב, פנייה לטיפולי פיזיותרפיה או טיפולים מתחום הרפואה המשלימה כמו למשל אוסטיאופתיה, כירופרקטיקה, דיקור סיני ואחרים, שימוש בתרופות להרפיית השרירים או תרופות להפחתת הדלקת ועוד.

הטיפול בכאבי גב תחתון משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות הכאבים ובהתאם לדרגת הפגיעה באיכות החיים. במקרים החמורים ביותר לא יהיה מנוס מלבצע ניתוח לטיפול בכאבים, בעיקר כאשר מדובר על כאבים שהתפתחו כתוצאה מפריצת דיסק.
סובל/ת מכאבי גב תחתון? מכשיר מיוחד לטיפול בדלקות חוזרות וכאב כרוני.

כאבי גב תחתון ועכוזכאבי גב תחתון ועכוז מאופיינת לרוב בתור "סיאטיקה". כאבים בגב תחתון ועכוז לרוב נראים לגיטימיים למי שחווה אותם, אך הוא יכולים להעיד על מחלות, זיהומים, מתיחות שרירים ועוד. לרוב הגורם לכאבים אינו חמור, אך חלה חובה על הסובלים להגיע לייעוץ רפואי כדי לשלול אופציות חמורות יותר. הסיבות לכאבים הן מגוונות ומשתנות בהתאם לאורח החיים של הסובל, גילו ופרמטרים נוספים.

 

מהי סיאטיקה?

סיאטיקה היא כאב המקרין לאורך נתיב העצב הסיאטי. העצב הסיאטי מסתעף מהגב התחתון דרך הירכיים והיישבן ולכל אורך הרגל. המאפיין העיקרי של סיאטיקה הוא כאב רק בצד אחד של הגוף. הסיבה העיקרית לסיאטיקה היא פריצת דיסק, דורבן עצם או היצרות של עמוד השדרה. ברוב המקרים הכאב יחלוף לאחר מספר שבועות, אך כאשר ישנה התפרצות של סיאטיקה חמורה יחוש הסובל כאבי גב תחתון ועכוז, חולשה ברגליים או שינויים במעי, שלפוחית השתן ועוד. תסמינים חריגים לרוב יפתרו אך ורק עם התערבות כירורגית. 

 

מהם התסמינים של כאבי גב תחתון ועכוז?

סיאטיקה הוא כאב שמקרין לאורך כל עמוד השדרה, אך במיוחד באזור הישבן – זהו סימן ההיכר של סיאטיקה. ישנן דרגות שונות של כאב, בחלק מהמקרים התחושה תהיה חוסר נוחות לאורך נתיב העצב ועד לכאב עצום באזור. הכאב יכול להתבטא בתור צריבה חדה ועד לכאבים אשר משביתים את הסובל. הכאבים יכולים להיות רגעיים כמו דקירה ולעיתים מתמשכים. הכאבים נפוצים גם בזמן ישיבה ממושכת, הפעלת לחץ על הגב, השתעלות, התעטשות ועוד. 

תסמינים חריגים של כאבי גב תחתון ועכוז הם חוסר תחושה, חולשה בשרירי הרגל, חולשה בשרירי כף הרגל, עקצוץ ואף תחושת נימול בחלק אחד של הגוף. 

מתי צריך להגיע לטיפול?

בכל מקרה בו אתם חשים כאבים חוזרים, רגעיים או מתמשכים חשוב להגיע לרופא כדי לשלול מחלות שונות. סיאטיקה יכולה לחלוף עם הזמן, אך כאשר אין הקלה בסימפטומים ואף הם מחמירים יש לקבל טיפול רפואי באופן מידי. אלו הם סימפטומים המחייבים אתכם להגיע לייעוץ רפואי:

  • כאבי גב תחתון ועכוז חמורים מחייבים אתכם להגיע לטיפול רפואי באופן מידי.
  • חוסר תחושה ברגל, נימול ועקצוץ חוזר מחייב אתכם להגיע לטיפול רפואי לאיתור גורם הבעיה.
  • תחושה של חולשת שרירים ברגל בליווי כאבי גב תחתון ועכוז מחייבת אתכם להגיע לייעוץ רפואי.
  • אם הכאב אותו אתם חשים הוא לאחר פציעה, תאונת דרכים או כל חבלה אחרת חובה לראות רופא.
  • כאבי גב תחתון ועכוז המלווים בבעיית שליטה במעיים, מתן שתן תכוף או כל בעיה אחרת בשלפוחית השתן מחייבים אתכם להגיע לייעוץ רפואי.

 

מהם הגורמים לסיאטיקה?

סיאטיקה מתרחשת כאשר העצב הסיאטי נצבט, לרוב המצב הזה מתרחש בשל פריצת דיסק או דורבן על עצם החוליות. במקרים חריגים הגורם לסיאטיקה יכול להיות עקב גידול ממאיר או מחלה כמו סוכרת. ישנם גורמי סיכון שונים לסיאטיקה כמו גיל, אורח חיים, סוכרת ועוד. ככל שאנחנו מתבגרים חל שינוי בעמוד השדרה והגוף "מתבלה", עקב כך יוכל הסובל לחוש כאבי גב תחתון ועכוז. כמו כן, אנשים הסובלים מהשמנת יתר הם בעלי סיכון גבוה יותר לסיאטיקה עקב לחץ המופעל על עמוד השדרה, משקל עוד יכול לתרום לשינויים המעוררים כאבי גב תחתון ועכוז, הכאבים יכולים להקרין גם לרגליים ולכפות הרגליים. אורח החיים שלכם הוא גם פרמטר אשר ייקבע האם תחוו סיאטיקה או לא, אורח חיים יושבני יכול להוביל לכאבי גב עזים, כמו כן גם נשיאת משקלים כבדים ועמידה ממושכת שלא בצורה נכונה יכולה להוביל לכאבי גב תחתון. אחד מגורמי הסיכון הנדירים יותר הוא סוכרת, מצב זה מגביר את הסיכון לנזק עצבי.

 

מהם הנזקים עקב הזנחה?

רבים רואים את כאבי הגב כדבר חולף, אנו פוגשים מטופלים רבים שמוכנים "לספוג" את הכאב וממשיכים באותו אורח חיים. עם זאת, התעלמות מכאבי גב תחתון המקרינים לעכוז יכולה להוביל להחמרה משמעותית במצבו של הסובל ולגרום לנזק עצבי קבוע. לכן, כאשר אתם חשים כאב בגב תחתון, בין אם הכאב מקרין או לא רצוי להגיע לרופא כדי לוודא מהו הגורם לכך. זכרו שישנם תסמינים אשר הם נורה אדומה, כמו שציינו אובדן תחושה ברגל בצד הכואב, אובדן בתפקוד המעי או שלפוחית השתן מחייבת אתכם להגיע לרופא באופן מידי.

גם אם חוויתם סיאטיקה בעבר, לא תמיד ניתן למנוע את הופעתה בשנית, רק לשנות את אורח החיים שלכם בהתאם לדברים שנציין בהמשך. ברגע בו הכאב קיים כל מה שנותר הוא להתמודד עם הבעיה באופן הבא: ניתוח כירורגי, פיזיותרפיה, כירופרקטיקה, טיפול בגלי הלם ועוד. כדי לקבל את הטיפול המתאים לכם יש להיוועץ עם רופא, המטרה היא לא להגיע לניתוח כירורגי אלא לטפל בבעיה על ידי טיפול גופני, לעיתים בשילוב של טיפול תרופתי. 

שינוי אורח חיים

כדי לשמור על הגב שלכם ולהימנע מכאבי גב חוזרים יש לתת דגש על שינויים מהותיים באורח החיים שלכם:

  1. פעילות גופנית – פעילות גופנית קבועה מחזקת את הגב שלכם, שימו לב שאתם מתאמנים עם מאמן מקצועי או בהתאם לתרגול של פיזיותרפיסט. הדגש הוא על שרירי הליבה, הבטן והגב. ברגע בו תחזקו את שרירי הליבה כך תוכלו לשמור על יציבה נכונה ויישור הגב. 
  2. יציבה – בין אם אתם רוב היום יושבים או עומדים נסו לשמור על יציבה של הגב שלכם. אם אתם עובדים כל היום מול המחשב בחרו מושב המעניק תמיכה לגב התחתון, משענות לידיים ובסיס מסתובב. כאשר אתם רוב היום עובדים נסו לשמור על איזון בזמן העמידה, גב זקוף, המשקל צריך לא לפעול רק על הגב אלא גם על הברכיים. תוכלו להניח רגל אחת על קופסא קטנה כדי להקל על העומס שאתם חשים. 
יש לכם כאבי גב? ייתכן ויש לכם מיאלומה נפוצה
אלנה ליברמן: מומחית לטיפול בכאבי גב
אלנה ליברמן: מומחית לטיפול בכאבי גב

אלנה מומחית לטיפול בכאבי גב, כאבי פרקים, כאבי ראש, איזון לחץ הדם ושיפור חילוף חומרים. מייסדת המרכז לכאבי גב ומגיעה עם ניסיון עשיר של למעלה ב- 15 שנה, סיימה בהצלחה לימודי רפואה סינית משלימה.

אז מה היה לנו בכתבה:
חייגו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!
דילוג לתוכן