טיפול בבלט דיסק – איך להתמודד?

בחירת רופא זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבעיות גב!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

טיפול בבלט דיסקבלט דיסק הוא הגורם העיקרי לניתוחי גב בקרב מטופלים בני פחות מחמישים וחמש. עם זאת, לא בכל מקרה של בלט דיסק יש לקפוץ ישר לאפשרות הכירורגית. לפני שמחליטים על ביצוע של ניתוח יש לנסות ולפתור את הבעיה במגוון רחב של דרכים שמרניות יותר.

במאמר זה נפרט אודות כל הדרכים בהן ניתן לסייע להתמודדות עם בלט דיסק. לפני שנתחיל חשוב לציין כי לפני שמתחילים לטפל בבלט דיסק באופן זה או אחר, ישנה חשיבות עליונה להתייעץ עם אורתופד וזאת על מנת שלא להחמיר את הנזק.

הקפדה על אורח חיים אקטיבי

אחד מעקרונות היסוד של הטיפול בבלט דיסק הוא שמירה על אורח חיים פעיל במידת האפשר. אמנם כאשר ישנם כאבים בעמוד השדרה או באזורים אחרים בגוף, קיימת נטייה טבעית להימנע מתנועה או ממאמץ, אך כאשר אדם הסובל מבלט דיסק נמנע מתנועה לחלוטין, הוא למעשה מאט את תהליך ההחלמה. לפיכך עיקרון המפתח בטיפול בבלט דיסק הוא להישאר פעילים מבלי לגרום להחמרה בכאבים.

כך לדוגמה במידה והכאבים מוחמרים בזמן התכופפות, יש להימנע בכל מחיר מהתכופפות, אך במידה והכאב לא מחומר בזמן הליכה, הרי שמומלץ ביותר להתמיד בהליכה.

מנוחה ממושכת או שכיבה ארוכה במיטה ללא תנועה עלולה לגרום להחמרת המצב ולהתנוונות של השרירים התומכים בעמוד השדרה. על מנת להימנע מהחמרה של המצב יש לשנות את סביבת העבודה כך שתתאים לחולה באופן המוצלח ביותר, לאפיין את הפעולות שגורמות להחמרת הכאבים, לבחור תנוחת שינה מתאימה ולהימנע מישיבה ממושכת ללא הפסקות או מתיחות.

טיפול בבלט דיסק בעזרת פיזיותרפיה

ברוב המקרים קו הטיפול הראשוני בבלט דיסק יכלול טיפולי פיזיותרפיה. את ההפניה לטיפולי הפיזיותרפיה ניתן לקבל מהאורתופד המטפל בחולה כשבדרך כלל הטיפולים מסובסדים על ידי קופת החולים.

במהלך טיפולי הפיזיותרפיה ניתן ליהנות מהרפיה של השרירים המתוחים באמצעות עיסוי עדין, אלקטרודות חשמליות, חימום האזור באמצעות כריות או שמיכות חימום ועוד.

בנוסף לכך, תרגילי פיזיותרפיה מסייעים לחיזוק שרירי העזר התומכים בגב ולחיזוק שרירי הגב עצמם. כמו כן הפיזיותרפיסט יכול ללמד את המטופל כיצד עליו להניע את גופו באופן כזה שלא יסב לו כאבים, מאילו פעולות עליו להימנע ועוד.

בסיום של כל פגישה טיפולית על המטפל לספק למטופל הנחיות לביצוע תרגילים בבית וזאת כיוון שהימנעות מביצוע תרגילי פיזיותרפיה באופן עצמאי בבית פוגעת ביעילות הטיפול.

טיפול בבלט דיסק בעזרת תרופות לשיכוך הכאבים

אמנם בלט דיסק יכול לידי ביטוי במגוון רחב ביותר של תסמינים קליניים, אך אין ספק שהתסמין המרכזי והנפוץ ביותר של בלט דיסק הוא הכאב. הכאב יכול להיות מקומי או מפושט, קל מאוד או חמור ביותר, ישנם חולים הסובלים מכאבים רק כאשר הם נמצאים בתנוחה מסוימת או כאשר הם מבצעים פעולות מסוימות וכן לא אחת הכאב מופיע באופן קבוע ללא הפסקות.

לפיכך מקובל מאוד לטפל בסובלים מבלט דיסק באמצעות תרופות שמטרתן לשכך את הכאבים. בין היתר מדובר על נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, תרופות לשיכוך הכאבים כמו למשל פרצטאמול, הזרקות של סטרואידים לעמוד השדרה, קודאין ותרופות שונות להרפיית השרירים.

ניתוח גב

קו הטיפול האחרון המתאים לטיפול במקרים החמורים ביותר הוא הניתוח. את הניתוח יש לבצע רק במטופלים שסובלים מתסמינים נוירולוגיים חמורים, במטופלים שסובלים מכאבים חזקים המגבילים אותם מאוד או במטופלים שהתנסו במשך זמן רב בטיפולים השמרניים ולא הצליחו להגיע להקלה בסבלם. בניתוח מסירים את החלק הבולט בדיסק באמצעות שאיבה, לייזר או המסה, על מנת להקל את הלחץ משורש העצב.

במידה שאתם מבצעים פעילות גופנית חשוב מאוד לבצע פעילות גופנית בצורה נכונה שלא תחמיר את בלט הדיסק

מצד אחד, כאשר מסתכלים על דרכים לביצוע טיפול בבלט דיסק, אזי שאחת ההמלצות העיקריות שתפגשו בהן – הינה לשמור על אורך חיים ספורטיבי, ואקטיבי ככל הניתן. ואכן, מדובר על צעד חשוב כאשר אנחנו מדברים על טיפול בבלט דיסק. מנגד, עליכם להבין שישנה חשיבות עליונה לצורה ולדרך שבה נבצע את הפעילות הגופנית. פעילות גופנית מוגברת, אשר לא מתבצעת בצורה נכונה ומתאימה למצבכם הבריאותי – יכולה להשב נזק גדול יותר לבלט הדיסק שלכם, ולמעשה להחמיר את המצב הרפואי שאתם מתמודדים איתו. המלצה שלנו – פנו למאמן כושר, לרופא האורתופד, או אפילו לפיזיותרפיסט – ובקשו מגורם מקצועי להתאים את שיטת האימון הגופני שלכם, לצורה שתתאים להתמודדות ועבור טיפול בבלט דיסק.

טיפול בגלי הלם עבור אנשים שמתמודדים עם בלט בדיסק

גלי הלם מהווים כיום את אחת מהבשורות הרפואיות החשובות ביותר בתחום האורתופדי, וסביר להניח שעדיין לא שמעתם על טכנולוגיה זו. טכנולוגיית גלי ההלם היא אומנם לא טכנולוגיה אשר הומצאה בשנים האחרונות, אלא מדובר על טכנולוגיה שקיימת בעולם כבר שנים רבות, אך רק בשנים האחרונות בוצעה השבה של טכנולוגיה זו לטובת טיפול במצבים רפואיים אורתופדיים. כיום, כלי הלם משמשים לפתרון של בעיות אורתופדיות שונות, בדרך כלל, בעיות הקשורות לכאבים כרוניים באזורים מסוימים בגוף. טיפול בגלי הלם, הוא טיפול שמתבצע כיום בעיקר באזורי חיבור בגוף שלנו זאת לדוגמת כתפיים, ברכיים, וכיוצא בזאת

בין היתר, ניתן להשתמש בגלי ההלם כיום על מנת לבצע טיפול בבלט דיסק. במהלך הטיפול בגלי ההלם, מחדירים גלים מיוחד לאור נקודתי בגוף שלנו. גלים אלה, מסייעים לגוף שלנו להתעורר, ולהתמודד בעצמו עם אותם הכאבים הכרוניים שאנחנו מרגישים.

לסיכום, ניתן לטפל בבלט דיסק בכל מיני דרכים, חלקן שמרניות, חלקן שמרניות פחות אבל הכי חשוב זה לא להזניח את המצב ולטפל בכאבים בכל דרך שתבחרו ומתאימה לכם, זאת בכדי שתוכלו לחזור לשגרת החיים שלכם כמה שיותר מהר

centerבלט דיסק היא תופעה שכיחה יחסית המהווה את הגורם העיקרי לניתוחי גב בקרב חולים מתחת לגיל חמישים וחמש. על מנת להבין את המתרחש במצב של בקע דיסק, נפתח בהסבר קצר על הדיסק הבין חולייתי להלן:

הדיסק הבין חולייתי הוא מבנה סחוסי הממוקם בין כל זוג חוליות בעמוד השדרה למעט בין חוליות עצם העוקץ והעצה ובין חולית האטלס וחוליית הציר.

החלק החיצוני של הדיסק מורכב מסחוס סיבי ובנוי בצורה של טבעות המאגדות בתוכן את חלקו הפנימי של הדיסק המכיל כמות גדולה יותר של סחוס מאשר סיבים ולפיכך מרקמו צמיגי מאוד.

תפקידו של הדיסק לאפשר את התנועתיות של עמוד השדרה ואת הגמישות שלו ולמנוע מגע בין החוליות. בנוסף לכך, הטבעת הליפית המהווה את חלקו החיצוני של הדיסק, מחברת בחוזקה את החוליות התוחמות את הדיסק זו לזו. כאשר אנחנו נמצאים בתנועה, הגרעין הג'לטיני משנה את צורתו וכך שומר על חלוקת מאמצים מתאימה בין החוליות. בנוסף לכך, הגרעין הג'לטיני משנה את צורתו כאשר מופעל לחץ אנכי על עמוד השדרה וכך משכך את הזעזועים.

מה זה בדיוק בלט דיסק?

בלט דיסק הוא מצב רפואי שבו הגרעין הצמיגי של הדיסק דוחק את הטבעות המקיפות אותו וגורם להן לבלוט לכיוון שורשי העצבים בחוט השדרה או ממש לתוך תעלת השדרה. מצב זה מקדים את פריצת הדיסק שכן בפריצת הדיסק הטבעת ההיקפית של הדיסק נקרעת ומתרחשת זליגה של החומר הג'לטיני שבמרכזו.

התסמינים של בלט דיסק

התסמינים של בלט דיסק רבים ומגוונים ויש לציין שבמקרים רבים לא יופיעו תסמינים קליניים כלל. למעשה ישנם אנשים רבים שלא מודעים כלל לכך שהם סובלים מבלט דיסק והאבחנה מתקבלת באופן אקראי. כמו כן חשוב לציין כי במקרים מסוימים בלט דיסק היא בעיה חמורה יותר מפריצת דיסק שכן פריצה של דיסק יכולה שלא לבוא לידי ביטוי בתסמינים קליניים כלל במידה והחומר הג'לטיני במרכזו של הדיסק לא זולג לכיוון התעלה העצבית, אך במקרים מסוימים גם בלט דיסק קטן מאוד יכול לגרום להפעלה של לחץ רב על התעלה העצבית.

בין היתר בלט דיסק יכול לגרום לכאבי גב מקומיים, מגבלות תנועה באזור המעורב ותחושת נוקשות בעמוד השדרה, חולשת שרירים, שיתוק חלקי בגפיים העליונות או התחתונות, קושי בביצוע פעולות מסוימות כמו למשל עמידה על העקבים או עמידה על קצות האצבעות ועוד.

אבחון בלט דיסק

תהליך האבחון מתחיל מסקירה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל ובחינה מדוקדקת של גורמי סיכון מסוימים שמהווים את מנת חלקו. בין היתר מדובר על ישיבה ממושכת במשך רוב שעות היממה, הרמה של משאות כבדים ועוד.

לאחר מכן יש לבצע בדיקה קלינית שמטרתה להתחקות אחרי הפעולות שגורמות לכאב תוך שלילה של מצבים רפואיים אחרים שיש בהם כדי לגרום לתסמינים מהם סובל המטופל.

במידת הצורך ניתן להשלים את האבחנה באמצעות בדיקות הדמיה כמו למשל CT או MRI וכן ניתן לאבחן מצבים ניווניים הקשורים לבלט דיסק באמצעות צילום רנטגן של עמוד השדרה.

מה הם ההבדלים בין פריצת דיסק לבין בלט דיסק?

במרב המקרים אשר תועדו מבחינה רפואית, בלט דיסק מהווה כמעט בכל המקרים כמעין שלב מקדים, אשר מופיע בגופו של אדם אשר עשוי לסבול בעתיד מפריצת דיסק. כאשר מדובר על בלט דיסק, אזי שבמקרה של בלט בדיסק, המעטפת החיצונית של אותו הדיסק, נמצאת עדיין בתצורה שלמה. ככל שהזמן חולף, במיוחד כאשר ישנו היעדר של טיפול ראוי בבלט הדיסק, אזי שלאט לאט העומס אשר נוצר על הדיסק בגוף שלנו הוא עומס שהולך וגובר. הסכנה שקיימת בפני אותם האנשים שסובלים מבלט בדיסק, היא שבסופו של יום מעטפת החיצונית של הדיסק תקרע, והנוזל שנמצא בתוך הסחוס של אותו האדם ינזול, זאת כאשר מדובר על הסימפטום המרכזי של פריצת דיסק במקרה זה. חשוב מאוד לדעת! ככל שמגלים את בלט דיסק מוקדם יותר, וככל שמטפלים בבלט הדיסק בצורה ראויה יותר, כך הסיכוי שקיים בהחמרת המצב והגעה לפריצת דיסק הוא סיכון קטן יותר בצורה משמעותית.

מה הם גורמי הסיכון הקיימים להיווצרות של בלט בדיסק?

בדומה למחלות ולתסמינים רפואיים אחרים, גם כאשר מדובר על בלט בדיסק, אזי שניתן להצביע על מספר גורמי סיכון שקיימים כיום בעולם, ומגבירים את הסיכוי של אותם האנשים שמחזיקים בגורמי הסיכון האלה לחטוף בלט דיסק. להלן גורמי הסיכון האלה –

  • עודף משקל קיצוני אשר מקשה על הליכה וביצוע פעולות פשוטותאם אתם סובלים ממשקל עודף, שווה לנסות להוריד אותו, לאמץ פעילות גופנית ואפילו להתייעץ עם מומחה בתחום, כי יכול מאוד להיות שמשקל עודף מוביל לכך שאתם חשים כאבים בגב ואולי המקור שלהם הוא בלט דיסק
  • בעלי מקצוע שעובדים בעבודה הקשורה להרמת מטען, או כל עבודה פיזית אחרת ששוחקת את הגב. לכן חשוב לחזק את הגוף ולבצע פעילות גופנית

בנוסף:

  • ליקוי מולד במבנה של עמוד השדרה, זאת לדוגמת קיפוזיס או עקמת
  • נטייה גנטית שקשורה לחוזק ועמידות של הרקמות בגוף
  • ישיבה ארוכת זמן על מושבים לא יציבים זאת לדוגמת נהגים

אלו ועוד עלולים להוביל לבלט דיסק.

כיצד מטפלים בבלט דיסק?

הטיפול בבלט דיסק משתנה בהתאם למידת החומרה של הבעיה ובהתאם להשפעה שלה על איכות חיי המטופל. במקרים הקלים ניתן לטפל באמצעים שמרניים כמו למשל פיזיותרפיה, חגורת גב או תרופות לשיכוך הכאב, אך במקרים החמורים בהם הטיפולים השמרניים לא הועילו או במקרים בהם הכאבים עקשניים במיוחד וישנם תסמינים נוירולוגיים חמורים, ניתן לשקול לבצע ניתוח לצורך הפחתת הלחץ משורש העצב.

ראו גם: אחוזי נכות עקב בלט דיסק

שיקום בבית לאחר ניתוח בגב
אלנה ליברמן: מומחית לטיפול בכאבי גב
אלנה ליברמן: מומחית לטיפול בכאבי גב

אלנה מומחית לטיפול בכאבי גב, כאבי פרקים, כאבי ראש, איזון לחץ הדם ושיפור חילוף חומרים. מייסדת המרכז לכאבי גב ומגיעה עם ניסיון עשיר של למעלה ב- 15 שנה, סיימה בהצלחה לימודי רפואה סינית משלימה.

אז מה היה לנו בכתבה:
חייגו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!
דילוג לתוכן