גב אל גב

חוליות L4-L5 והקשר לפריצת דיסק

עמוד השדרההדיסקים הבין חולייתיים הם מבנים סחוסים הבנויים בצורה של טבעות סיביות המאגדות בתוכן נוזל צמיגי. תפקידם של הדיסקים הוא להעניק לעמוד השדרה את הגמישות האופיינית לו, לאפשר את יכולת התנועה של עמוד השדרה ולשכך את הזעזועים בעמוד השדרה. במקרים שבהם מופעל עומס רב מדי על הדיסק, הנוזל הצמיגי נדחק לכיוון הטבעות המקיפות אותו עד כדי כך שהוא פורץ מתוכן וזולג החוצה.

התסמינים של פריצת הדיסק משתנים בין היתר בהתאם למידת החומרה של הפריצה, לעצבים עליהם לוחץ הדיסק ולמיקום של הדיסק הפרוץ. מאחר וכל דיסק נתון בין שתי חוליות, הרי שמיקומו של הדיסק מצוין על ידי אזכור של שמות החוליות ביניהן הוא נתון. במאמר זה נפרט אודות פריצת דיסק המתרחשת בדיסק הממוקם בין חוליה L4 לבין חוליה L5.

היכן ממוקמות חוליות L4 ו- L5?

כל חוליה מזוהה באמצעות אות וספרה באופן הבא:

מה הם התסמינים של פריצת דיסק L4-L5?

בין ארבעים לארבעים וחמישה אחוז מפריצות הדיסק מתרחשים בין חוליות אלו. ברוב המקרים יופיע כאב בצד של השוק והירך ובאזור גב כף הרגל בין האצבע השנייה לבוהן. במקרים החמורים יותר, בהם פריצת הדיסק בין החוליות משמעותית במיוחד, ייתכנו גם תסמינים קשים כמו למשל אובדן השליטה על הסוגרים.

בבדיקה של המטופל הוא יתקשה לעמוד על העקבים בעקבות חולשה של השרירים הפושטים ובמקרים החמורים ביותר הוא יסבול ממצב הנקרא drop foot, כלומר מחוסר יכולת להחזיק את כף הרגל כלפי מעלה.

כמו כן כאשר המטופל ינסה להרים את הירך שלו לכיוון הבטן, הוא יחוש דקירה חזקה בגב. בניגוד לפריצות דיסק באזורים אחרים, במקרה הזה לא תתרחש פגיעה ברפלקסים.

איבחון פריצת דיסק L4-L5

תהליך האבחון כולל בראש ובראשונה נטילת פרטים בנוגע להיסטוריה הרפואית של המטופל ופרטים בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל. לאחר מכן תבוצע בדיקה גופנית מקיפה שבמהלכה ינסה הרופא למקם את הבעיה באופן המדויק ביותר בעמוד השדרה.

ברוב המקרים לא יהיה צורך בבדיקות נוספות אם כי בהחלט ייתכן שהרופא יחליט לשלוח את הנבדק לביצוע בדיקות הדמיה רפואיות כמו למשל MRI או CT. בנוסף ייתכן כי יהיה צורך לבצע בדיקות מעבדה על מנת לשלול מחלות אחרות שהיו יכולות לבוא לידי ביטוי באותו האופן מבחינה קלינית כמו למשל דלקת מפרקים שגרונית, דלקת זיהומית ועוד.

כיצד מטפלים בפריצת דיסק L4-L5?

הטיפול משתנה בהתאם לדרגת החומרה של הפריצה ובהתאם לתסמינים מהם סובל המטופל. באופן עקרוני השאיפה היא שהמטופל ימשיך לנהל אורח חיים אקטיבי, אך בתנאי שלא יגרום להחמרת המצב. בין היתר הטיפולים כוללים שימוש במשככי כאבים ובתרופות להרפיית השרירים, חיזוק של שרירי הגב באמצעות פעילות גופנית, טיפול פיזיותרפי להרפיית השרירים ולסיגול הרגלי תנועה ויציבה נכונים ועוד.

במקרים החמורים ביותר בהם קיים נזק נוירולוגי קשה או במקרים בהם חומרת הכאב רבה מאוד עד כדי פגיעה באיכות החיים, ייתכן כי יהיה צורך לשקול ניתוח גב.

האפשרות הכירורגית נשקלת רק במצבים שבהם המטופל התנסה בטיפולים שמרניים במשך תקופה של חודשיים לפחות ללא שינוי במצבו. ישנם מספר סוגים של ניתוחים המתאימים לסוג זה של פריצת דיסק אך מטרתם אחת היא – להפחית את הלחץ משורש העצב המופעל על ידי הדיסק הפרוץ.

Exit mobile version